Mijn favorieten

Doorwerth

Doorwerth is een dorpje met 4887 inwoners. Het wordt gekenmerkt door een dorpskern met l laagbouw en hoogbouw. Tevens kent Doorwerth een uitgebreid gebied met voornamelijk vrijstaande woningen, De Kievitsdel.
Heel Doorwerth is ontworpen als wonen in het groen. Geen enkele woning grenst direct aan de straat. Overal is een berm gerealiseerd. Het bekendste gebouw van Doorwerth is het middeleeuwse kasteeldat dateerd uit de 12e eeuw.

In 1817 werd de burgerlijke gemeente vastgesteld en kreeg het plaatsje zijn huidige naam. In die periode was Graaf William Bentinck de heer van Doorwerth.
In 1749 woonden er 200 mensen in Doorwerth en de papiermolens draaiden toen volop. Echter in de daarop volgende jaren moest de heer Bentinck het grootste deel van de bossen vellen en het hout verkopen om de openstaande schulden te voldoen.
In 1810 kwam het kasteel in handen van de Fransen en werd Doorwerth samengevoegd met Rrenkum en Wolfheze. Deze samenvoeging heeft maar 7 jaar geduurd en in 1817 weer het alweer een zelfstandig dorp met 45 huizen en 300 inwoners. Ook Rosande Wolfheze en Heelsum behoorden tot de heerlijkheid.
In 1927 werd Doorwerth uiteindelijk weer samengevoegd bij Renkum.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring